Профтехосвіта
  • slides
  • slides
  • slides
  • slides

Приготування прісного здобного тіста та виробів з нього

Урок з виробничого навчання для професії «Кондитер»

 у групі № 25

Хід уроку

Тема  навчального модуля: Приготування бездріжджових видів тіста та виробів з нього.

Тема уроку: Приготування прісного здобного тіста та виробів з нього.

         У професії кондитер, охорона праці і санітарні вимоги є обов’язковими.

 Під час приготування прісного здобного тіста  Ви повинні дотримуватись таких правил ТБ, та санітарних вимог, а саме:

  • вміти користуватись електричною духовкою;  перевіряти наявність струму,електричним  міксером; наявність гумового килимка; використання гумових або марлевих прихваток.

Для приготування прісного здобного тіста Ви повинні використовувати такий інвентар: миски; сковорідки; ножі; вилки; листи для випікання.

Вимоги перед початком роботи:

  • перед початком роботи дизинфікувати  розчинами робоче місце;
  • одяг повинен бути чистим;
  • працювати у рукавицях;
  • робоче місце завжди повинно бути прибране.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • одягати зайві предмети (сережки, браслети, перстені);
  • виходити у робочому одязі за межі кухні – приміщення.

2. Перевірка засвоєння учнями знань на попередньому уроці

         Спробуйте відповісти на питання і пригадати вивчений матеріал:

2.1 Яке обладнання використовують для випікання пісочного тіста?

2.2  Яких правил техніки безпеки, санітарії та гігієни слід дотримуватися при користуванні інструментів та обладнання під час приготування пісочного тіста?

2.3  Назвіть  асортимент виробів , які випікають зі звичайного пісочного тіста?

2.4 Які начинки та креми використовують для оформлення пісочних кошиків ?

3.  Вивчення нового матеріалу. Показ практичних прийомів та способів       роботи

         За технологією приготування прісне здобне тісто подібне до пісочного, але дещо відрізняється від нього рецептурою. В рецептурі передбачено рідину (сметану, кефір, молоко чи воду ) і значно зменшено кількість цукру і жиру. Рідина сприяє утворенню клейковини, яка надає тісту в’язкості, тому якість н/ф залежатиме від розпушувачів. Як розпушувач у прісному здобному тісті використовують соду.

         З прісного здобного тіста готують ватрушки, пиріжки, коржики, сочники. Залежно від використання начинки, тісто можна готувати солодким чи несолодким.

Невеликі порції тіста замішують на столі руками. Для цього борошно перемішують з содою, просіюють на стіл у вигляді гірки і роблять в ній заглиблення. У це заглиблення викладають розм’якшений маргарин, вливають розчин цукру, яєць, кислоти і швидко замішують тісто, поки воно не набуде пластичної консистенції

Ватрушки прісні здобні

Рецептура:

Борошно – 630г

Цукор – пудра – 158г

Маргарин – 158г

Яйце ( меланж )- 47г

Вода – 95г

Сода – 0,6г

Кислота лимонна – 0,06г

Маса тіста – 630г

Начинка:

Сир свіжий – 167г

Яйце – 16г

Борошно – 8г

Ванілін – 0,02г

Сіль – 1г

Маса начинки – 200г

Яйця для змащування виробів – 15г

Вихід: 10шт по 75гр.

Технологія приготування

Тісто розкачують шаром завтовшки 5 мм, штампують з нього круглою виїмкою діаметром 8 -10 см заготовки. Краї заготовок загинають до гори і фігурно защипують, формуючи бортики, а потім викладають на лист, ледь змащений жиром. На сири дину кожної заготовки викладають сирну начинку, ставлять на розтойку на 20 -25 хв., поверхню змащують яйцем і випікають при температурі 200 – 210* С.

4. Закріплення викладеного матеріалу

ЗАПИТАННЯ.

 1. Яке борошно найкраще використовувати для замішування прісного здобного тіста?

 2.  Які розпушувачі використовують під час приготування прісного здобного  тіста і як їх додають у тісто ?

 3. Чи буде відрізнятися технологія приготування прісного здобного тіста, якщо під час його приготування використовують:

а) тільки саму воду;

б ) кисломолочні продукти ?

5. Домашнє завдання

Приготувати за рецептурою  ватрушки прісні здобні.


Коментарі закриті.

Профтехосвіта

АДРЕСА ЛІЦЕЮ:
80316 м. Рава-Руська,
вул. 1-го Листопада, 6
Тел: 43-149
Email: rrlicey@ukr.net